Verslag jaarvergadering 2024

Verslag jaarvergadering 2024

Verslag jaarvergadering 2024 in Lattrop 

Op een van de weinige droge dagen met zon in juni vond de jaarvergadering van Vereniging het brandrode rund plaats. De locatie was in het schilderachtig mooi gelegen Lattrop bij Erfgoed Bossem. Dit is een fantastische locatie waar een natuurinclusieve boerderij met heel veel overnachtingsmogelijkheden, restaurant en diverse activiteiten tot een geheel worden gebracht.

Dat de jaarvergadering van het brandrode rund gehouden werd in een wat andere regio dan normaal, bleek uit veel reacties van leden die deelnamen aan de vergadering. Zo was voor velen de afstand wat verder dan verwacht en dit was ook de reden dat voorzitter Geert Kobus wat later startte dan gepland. Uiteindelijk druppelden er ruim 50 leden binnen, wat toch een prima opkomst is gezien de 300 leden.

Inhoud van de vergadering

De voorzitter toonde zich tevreden met het afgelopen jaar, waarin de basis die twee jaar geleden werd gelegd door het vernieuwde bestuur steeds meer fundament heeft gekregen. De plannen voor het aankomende 20 jarig jubileum werden bekeken met een doorkijk naar het 25 jarig lustrum. De financiële resultaten werden gepresenteerd door penningmeester Jan Vernooij. Het financiële reilen en zeilen werd door Jan helder en duidelijk uit de doeken gedaan en hij kon op steun van de kascommissie rekenen.

Voorzitter van de Foktechnische commissie Chris van Rossum presenteerde het fokbeleid en de uitdagingen waar hij met zijn team voor staat. Chris nam het publiek mee in de gedachten, mogelijkheden en afwegingen. De meningen van de aanwezige leden kregen alle ruimte om besproken te worden.

Na een kop koffie en stoete werd er over de statutenwijziging gestemd en deze werd unaniem aangenomen. Ook penningmeester Jan Vernooij werd zonder tegenkandidaat voor een nieuwe termijn in het bestuur gekozen.

ALV

Tenslotte sprak erevoorzitter Jan van Riel zijn waardering voor het bestuur uit en benoemde de bijzondere kwaliteiten van het brandrode ras.

Vervolgens was het tijd voor een overheerlijke lunch, die kon worden opgehaald in het restaurant en deze werd door de meeste deelnemers lekker buiten in het zachte zonnetje genuttigd. Hierna kreeg analist Bram Kemna van de AAA vereniging het woord om uit te leggen wat met bewust paren d.m.v. het systeem mogelijk is. De beelden waren soms wat slecht te zien door het vele licht, maar we kregen goede inzichten over wat er mogelijk is om ons ras te verbeteren. Later in de stal kon Bram ook goed duiden wat de koeien nodig hadden om sterker en duurzamer te worden.

ALV

Eigenaar van erfgoed Bossem aan het woord

Eigenaar Dennis Erik van erfgoed Bossem vertelde tijdens deze dag over het ontstaan en doorgroeien van het huidige erfgoed Bossem. Hij is hier geboren en getogen. Tot 2007 heeft hij zijn inkomen gehaald uit mestkalveren, daarna is hij omgeschakeld naar een minicamping die later uitgebreid is met tiny houses en tenten. Daarnaast is het mogelijk om te eten in het restaurant met uiteraard eigen gefokt brandrood vlees.

Inmiddels bezoeken jaarlijks 5 à 7000 mensen het erfgoed. Er worden wekelijks twee dieren geslacht,  dat zoals aangegeven gebruikt wordt in het restaurant, maar het vlees gaat ook naar vaste afnemers door het hele land. Het vlees wordt op allerlei speciale manieren gerijpt en bewerkt. De eigenaar roemt de heerlijke unieke structuur en malsheid van het vlees dat het brandrode rund geeft. Op de boerderij worden 45-50 zoogkoeien gehouden en alle kalveren worden aangehouden tbv vervanging en vleesproductie. Het land wordt grotendeels gepacht door natuurorganisaties. In principe krijgen de dieren alleen gras en kuilgras.

We kijken met z’n allen terug op een bijzonder geslaagde dag en bedanken de organisatie!

ALV

Verslag uitgebracht door Patrick Maassen