ALV Notulen

Notulen ALV 2024

Notulen Algemene Leden vergadering 

Datum: 8 juni 2024

Aanvangstijd: 10:00 uur 

Locatie: Erfgoed Bossem

Dorpstraat 7

7635 NA Lattrop-Breklenkamp

Aanwezig: 45 leden, 4 extern genodigden. zie presentielijst.

Afwezig met berichtgeving van verhindering: 16 leden

1. Opening 20e Algemene Leden vergadering Vereniging Het Brandrode Rund 

Voorzitter Geert Kobus heet allen van harte welkom op Erfgoed Bossem en opent de vergadering. Voor veel mensen een verre tocht hier naar Lattrop, maar als vereniging willen we samen blijven komen bij de leden in de verschillende delen van ons land. 

Speciaal woord van welkom aan erelid Jan van Riel, hoewel die nog onderweg is samen met enkele andere leden.  

Verder ook speciaal welkom aan Henk Sulkers als vertegenwoordiger van CGN (Centrum Genetische Bronnen Nederland)

2. Vaststellen agenda

Er zijn geen andere agendapunten ingebracht. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

3. Notulen Algemene Ledenvergadering 10-6-2023

De notulen van de vorige ALV dd. 10-6-2023 worden zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd.

4. Notulen Algemene Ledenvergadering (digitaal) 15-5-2024

De notulen van de ingelaste digitale ledenvergadering van 15-5-2024 worden eveneens zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd. Deze vergadering was speciaal gepland voor de wijziging van de statuten. Alle aanwezige leden stemde voor de wijziging. Helaas was dit geen 2/3 meerderheid van het aantal leden. Vandaar dat dit punt vandaag wederom op de agenda staat.

5. Jaarverslag 2023-2024

Secretaris Theo Boumans doet verslag van het verenigingsjaar 2023-2024. Hij geeft daarbij een overzicht van de items die in genoemd verslagjaar het bestuur bezighouden.

Er zijn geen verdere vragen of opmerkingen.  Het jaarverslag zal op de website geplaatst worden.

6. Financieel verslag 2023

Penningmeester Jan Vernooij bespreekt de jaarcijfers van 2023.

Balans: 

Eigen vermogen is in 2023 door winsttoevoeging wederom toegenomen. In verhouding tot de omvang van de vereniging en exploitatie is het eigen vermogen erg hoog. Ten opzichte van de balans 2022 zien we geen bijzondere verschuivingen.  

Verlies- en winstrekening:

De totale opbrengsten zijn vorig jaar ten opzichte van 2022  vooral door gestegen verkoop van sperma en keuringsactiviteiten toegenomen. De opbrengsten uit contributie is vergelijkbaar met 2022. 

Verkoop sperma: in totaal zijn 813 rietjes verkocht. Naast de nieuw ingezette stier (Job, 65 rietjes), heeft ook de forse verkoop van andere stieren daar aan bijgedragen: Boesboes 214 rietjes, Filip 229, Bartol 49, Daddy 118, Dieks 24 (is op), Impuls 5, Ron 11, Tiro 26, Velners Berend 72. 

De opbrengsten uit keuringen waren in 2023 weer op niveau van 2020 waarbij opgemerkt dat in 2023 extra “haren trekken” opbrengsten zijn gerealiseerd die door invoering van nieuwe GLB zijn geïnitieerd. 

De totale kosten zijn ten opzichte van 2022 aanmerkelijk toegenomen. Dit is vooral veroorzaakt door toegenomen kosten voor verkoop sperma. (spermatransportkosten). Kosten gerelateerd aan de inzet van nieuwe KI stier Job en schijnbaar toegenomen bestuurskosten. Schijnbaar, omdat het deels achterstallige kosten van 2022 betreft. Beide jaren (2022 en 2023) hebben gemiddeld ca. 5k aan bestuurskosten gehad. 

Tijdens de vorige jaarvergadering is reeds melding gemaakt van het stoppen van de oude regeling van spermapremie voor de fokkers van KI stieren. Lopende afspraken hebben we vorig jaar afgesloten en verrekend. Nu wordt eenmalig bij inzet van de nieuwe stier de premie betaald.

7. Kascontrole commissie

De kascontrole is uitgevoerd door Sjoerd Bokma en Sylvia Hooymans. Sjoerd doet verslag. De financiële administratie zag er prima uit. Er zijn geen fouten geconstateerd. Complimenten voor de penningmeester. De commissie constateert tevens dat de automatisering middels het programma E-boekhouden duidelijk zijn vruchten afwerpt. 

De voorzitter dankt beide controleurs voor hun inzet. Sylvia heeft 2 jaar de controle gedaan en treedt terug. De voorzitter doet een oproep aan de vergadering voor een opvolger. Kees Hooymans wordt bereid gevonden dit op zich te nemen. 

8. Begroting

De penningmeester presenteert de begroting voor 2024.

Het aantal leden en vrienden is dit jaar weer toegenomen. Thans hebben we 299 leden en 19 vrienden. De opbrengst verkoop sperma ligt in het verlengde van de opbrengst 2023. 

Opbrengst keuring is gelijk gehouden aan vorig jaar. De tarieven zijn gelijk gebleven en de praktijk wijst uit dat keurcapaciteit benut is. De rente opbrengst is gebaseerd op ca 2% rente. 

Belangrijkste oorzaak van de stijging van de begrootte kosten is de inflatie (ca. 10%). 

Enkele individuele posten:

Spermaproductiekosten. Het opgenomen bedrag is gebaseerd op 1 stier. Feitelijk zijn deze al gemaakt. Indien dit jaar nog een 2e  KI stier gevonden wordt verdubbeld deze post met forse impact op het resultaat.

Kosten notaris: zijn eenmalig en horen bij de statutenwijziging.

Digitalisering van het keuren: betreft kosten van aanschaf IPad`s, inclusief installatie etc. zijn geboekt als eenmalige kosten (geen afschrijving). 

Inrichten webwinkel: dit proces loopt nog. Gestreefd wordt dit project dit jaar af te ronden. 

Het resultaat bedraag € 3500,- negatief. Gezien de financiële positie van de vereniging is dit geen probleem. 

Er volgt een discussie met betrekking tot EV en te maken kosten. 

Sjoerd Bokma stelt voor om de keuringskosten voor de leden terug te brengen naar € 0,-. Dit gezien het hoge EV en het belang van het keuren van dieren voor alle leden. Wanneer het niet lukt om alle dieren met eigen keurmeesters te keuren zouden we misschien een beroep kunnen doen op de keurmeesters van CRV.

Ina Zondag is van mening dat wanneer we het EV willen terugbrengen, we ook eenmalig geen contributie zouden kunnen innen. We doen dan iets voor alle leden en hebben een overgangsjaar naar volledige automatische incasso.

Jan van Riel wil allereerst de complimenten geven aan het bestuur voor de voortvarende hervatting van de taken. Hij vindt dat de keuze van KI-stieren vrij beperkt is en stelt voor toch te streven naar de inzet van 2 stieren per jaar. Dit moet uiteraard ook als zodanig begroot worden. Veel leden weten eigenlijk niet goed wat ze met stierkalveren aan moeten en besluiten (te) vroeg om de dieren te ossen. Hierdoor gaat soms waardevol fokmateriaal verloren. 

Sjoerd is van mening dat het aanwijzen van een goede KI-stier eigenlijk pas kan na beoordeling van zijn nakomelingen.  Ina merkt nog op dat we de keuringskosten ook al verlagen wanneer we geen voorrijkosten in rekening brengen. 

Geert besluit deze discussie met in ieder geval een oproep naar alle leden om alert te zijn op goede potentiële fokstieren en die te melden bij bestuur en/of foktechnische commissie. 

Koffiepauze

9. Foktechnische commissie

Chris van Rossum geeft als voorzitter van de foktechnische commissie een kort verslag van de werkzaamheden van het afgelopen jaar. 

De commissie is afgelopen jaar 3 x bij elkaar geweest.  In het begin van het keuringsseizoen is een kalibratie dag gehouden. Op het eind heeft een evaluatie plaatsgevonden.

Ondanks de toezegging aan nieuwe leden, dat deze altijd het eerste jaar bezocht gaan worden door de keurmeesters, hebben we dit helaas niet kunnen nakomen. 

Er zijn slechts 8 keurmeesters die als vrijwilliger op zaterdagen op pad gaan om de leden te bezoeken. Daarbij komt dat de leden erg verspreid over het land wonen van Texel tot Zuid Limburg (en zelfs Antwerpen). Als een regio bezocht wordt zouden daar gelijk alle leden bezocht moeten worden.  Cor Spierings geeft een korte impressie van zijn ervaringen met het bezoeken van de leden en de keuringen. 

Op de vraag van Sjoerd naar de indruk van de keurmeesters over het aangeboden materiaal is het antwoord dat de indruk van de koeien gelijk voorgaande jaren is, maar dat men erg weinig goede stieren is tegengekomen. Ook wordt aangegeven dat men veel goede dieren tegen komt, echter zonder kol. Tussen de nakomelingen van Boesboes komt men veel bonte dieren tegen. 

Jan van Riel wil nogmaals benadrukken dat bij alle bezoeken gesproken is over de subsidieaanvraag voor zeldzame rassen. Vrijwel alle hobbyhouders hebben dit niet gedaan! Ondanks dat dit een moeizame rompslomp is (RVO!) en de norm van 5 GVE meestal niet gehaald wordt, wil hij toch benadrukken we dit moeten blijven doen. Hij roept ook SZH op om zich te blijven inzetten om de subsidie daar te krijgen waar hij voor bedoeld is. Dat is namelijk voor het in stand houden van de diversiteit van een zeldzaam ras en dat gebeurt juist door die kleine houders. Nu gaat de subsidie naar grote bedrijven, die relatief minder bijdragen aan die diversiteit.

Omdat niet alle leden bezocht zijn, willen de keurmeesters zowel in Noord als in Zuid een extra keuringsrondje in de zomer doen. Leden zouden zich daar dan voor aan moeten melden. Onder de aanwezige leden zijn verschillende belangstellenden. Bij sommige leden is keuring zelfs alleen ’s zomers mogelijk! Het aanbod voor de zomerkeuring zal eerst naar alle leden moeten uitgaan. 

Chris geeft gelijk aan dat er behoefte is aan nieuwe keurmeesters. Er ligt een voorstel om eerst een korte cursus aan te bieden voor geïnteresseerden. 

Verder willen we de keuringen gaan automatiseren. Er zijn IPad`s besteld, zodat de keuringsgegevens vrijwel direct beschikbaar komen. Probleem is echter het kleurpatroon. CRV keurt hier niet op, dus zit niet in het gebruikte programma.  Er wordt nog onderzocht hoe we hier toch een registratie van kunnen bijhouden. Jan van Riel geeft aan dat ook het karakter van de dieren voor de Brandrode een belangrijk item moet blijven!

Stieren:

Het aanbod van goede stieren is beperkt. Er is weliswaar een lijstje mogelijk voor KI in aanmerking komende stieren, maar deze moeten nog eens bekeken worden.

Martin van Asseldonk heeft de eerste kalveren van stier Job. De geboortes verliepen voorspoedig en het beeld van de kalveren is goed.

Stier Ferry komt deze zomer nog beschikbaar de eerste dosissen sperma zijn geproduceerd. Piet Mulders heeft zelf de eerste nakomelingen (4 stiertjes en 2 vaarskalveren) van Ferry. De dieren zijn probleemloos geboren. 

Voor wat betreft de inzet van stieren leeft het idee om goede fokkoeien te insemineren met sperma van “oude” stieren (CGN). Eventueel om dan ook te werken middels ET. 

Sjoerd Bokma pleit voor het aanmaken van meerdere dosis sperma per KI-stier en deze gespreid en gelimiteerd over meerdere jaren inzetten. 

Inzet van buitenlandse stieren is niet aan de orde, omdat Brandrode dieren in het buitenland niet geregistreerd (erkend) worden. Registratie in het Nederlands Stamboek is dan onmogelijk. 

Er volgt een discussie over de inzet van gesext sperma. Moeten we als vereniging hier iets mee?

Voor: 

Hobbyfokkers willen graag vaarskalveren, vaak wordt gebruik gemaakt van een KI-stier die al voldoende mannelijke nakomelingen heeft.

In combinatie met ET zijn van goede fokdieren met meer zekerheid goede stierkalveren te fokken.

De BRR-populatie zal sneller groeien. 

Tegen:

Winning van gesekst sperma is veel te duur in relatie tot de omvang van onze BRR-populatie.

Ethische bezwaren: we grijpen in, in de natuur.

Biologische veehouders mogen geen gesekst sperma gebruiken. 

Voorstel is dat we als vereniging van Ferry ca. 200 porties gesekst sperma gaan winnen. Na 2 jaar de resultaten evalueren. 

Vanuit de vergadering wordt nog een voorstel gedaan om een bonus te zetten op het aanmelden van een potentiële goede KI-stier. 

10. Bestuursverkiezingen

Jan Vernooij is aftredend. Hij stelt zich wel weer herkiesbaar. Gezien het feit dat er zich geen andere kandidaten gemeld hebben en er geen bezwaren zijn voor een tweede termijn van Jan, wordt hij herkozen als penningmeester. 

11. Voorstel tot wijziging van de statuten

Op de ALV van 15 mei jl. is unaniem voor wijziging van de statuten gestemd. Helaas was op die vergadering geen 2/3 van ons ledenaantal aanwezig. Vandaar dat vandaag opnieuw, voor de 2e keer, het voorstel tot wijziging van de statuten ter stemming wordt gebracht.  

De voorzitter vraagt wie van de aanwezige leden tegen het voorstel is: 0 tegenstemmen.

De voorzitter vraagt wie van de aanwezige leden zich van stemming wil onthouden: 0 onthoudingen.

De voorzitter concludeert daaruit dat dan het voorstel met algemene stemmen (45 aanwezige leden) is aangenomen. 

12. Voorstel tot wijziging huishoudelijk reglement

RVO controleert onder andere of wij ons als vereniging houden aan de fokkerij-verordening. Dit leidde het afgelopen jaar tot een controle van de statuten en het huishoudelijk reglement.  In overleg met RVO is ook onze huishoudelijk reglement herzien, zodanig dat het beter aansluit bij de gewijzigde statuten. Vandaar dat ook een voorstel tot wijziging van het huishoudelijk reglement vandaag aan de leden wordt voorgelegd. Ina Zondag vind het vreemd dat ook niet leden dieren bij ons mogen laten registreren. Daarover ontstaat enige discussie. Iedereen heeft het recht zijn dieren te laten registreren. Ons stamboek onderscheidt zich mede door een keuring op kleurkenmerken. Cor Spierings onderschrijft dit: in de praktijk komen we op papier Brandrode dieren tegen (CRV kijkt alleen naar afstamming), terwijl het uiterlijk Lakenvelders of Wit rikken zijn! 

De voorzitter stelt voor het reglement nu goed te keuren en daarmee te werken. Mochten er wijzigingen nodig zijn dan kan dat op een volgende ledenvergadering geagendeerd worden. Voor wijzigingen van het huishoudelijk reglement hebben we geen notaris nodig.

Hij brengt het huishoudelijk reglement ter stemming:

Voor: 44 leden

Onthouding van stemming: 1

Tegen: 0 leden

Daarmee is het huishoudelijk reglement goedgekeurd. 

13. Wat verder ter tafel komt

Jubileumboek: er zijn gesprekken gaande met potentiële schrijvers en uitgevers van een boek over het brandrode rund en onze vereniging ter ere van ons 25-jarig jubileum in 2029. Er zijn nog geen concrete afspraken vastgelegd.

Website: Dirk van Pijkeren is namens het bestuur bezig een webwinkel in te richten met I-deal-betaling. Dit gaat ons enorm veel arbeid en tijd schelen. Als eerste is het de bedoeling om de verkoop van sperma via die weg te laten verlopen. Daarna kan gekeken worden om ook de promotiematerialen daar onder te brengen. Deze zijn nu overigens via het bestuur te koop of te leen. Geadviseerd wordt om dit duidelijk op de website te vermelden.  

Opgemerkt wordt dat het plaatsen van advertenties het laatste jaar duidelijk is verbeterd. 

Automatische incasso: Zoals al eerder gemeld is het bestuur een actie begonnen om van iedereen toestemming te verkrijgen tot automatische incasso van het lidmaatschapsgeld. Dat gaat heel veel tijd en rompslomp besparen. Leden worden gevraagd om daartoe een formulier in te vullen en ondertekenen, waarop die toestemming verleend wordt. 

De voorzitter heeft voor iedereen die zo’n formulier heeft ingevuld een leuke attentie.  Hij overhandigd het eerste exemplaar (een prachtige brandrode emmer) aan ons erelid Jan van Riel. 

Jan is daar zeer content mee en wil tevens van de gelegenheid gebruik maken om het bestuur een opdracht te geven. Hij bezit namelijk een enorm archief over het brandrode rund en de vereniging. Hij zou graag in zijn levenstestament willen opnemen wat er met dat archief na zijn verscheiden moet gebeuren. Hij vraagt daarbij graag suggesties vanuit het bestuur. 

14. Rondvraag

– Er wordt gevraagd naar het aantal dieren dat bij de vereniging geregistreerd is.  Dit is moeilijk te zeggen, omdat niet alleen bij CRV dieren staan ingeschreven, maar ook bij het  FHRS. 

– Zijn er al leden die de veestapel hebben laten vaccineren tegen Blauwtong? Een beperkt aantal leden heeft laten enten. Jack Kuijpers zegt dat het vaccin nog beperkt leverbaar is. Zijn veestapel is slechts voor de helft geënt! Het blijkt dat in geleverde melk al behoorlijk wat antistoffen tegen het virus worden gevonden.

– Sjoerd Bokma wil het bestuur de complimenten meegeven voor de ontplooide activiteiten. Als tip adviseert hij het bestuur om mogelijk keurmeesters van CRV in te zetten bij de keuringen. 

– Bert van de Vliert vraagt naar de eisen waaraan een keurmeester moet voldoen? Uiteraard is enige kennis van zaken vereist. Diegenen die willen instappen zullen mogelijk eerst een cursus kunnen volgen. Cor Spierings nodigt geïnteresseerde leden ook uit om een dagje met de huidige keurmeesters mee te gaan. 

Bert is tevens van mening dat potentiële KI-stieren beter centraal kunnen worden opgefokt.

– Jack Kuijpers vraagt naar de naam van een stier Eric of Erik? Of zijn er twee stieren actief? Chris zal dit met hem bespreken. Hij verzoekt tevens het bestuur een volgende ledendag een half uur later te beginnen, zeker wanneer die weer in een uithoek van het land gehouden wordt. De reis is erg lang!

15. Afsluiting Algemene Leden vergadering 2024.

De vergadering heeft wat langer geduurd dan gepland. Vandaar dat de voorzitter voorstelt om de lezing door Bram Kemna (Triple aAa) te verplaatsen tot na de lunch. Aansluitend zal dan ook een korte praktijksessie volgen aan de hand van de dieren van erfgoed Bossem. Dit gevolgd door een korte toelichting en een rondgang op het erfgoed. 

Geert dankt alle aanwezigen voor hun inbreng en sluit de vergadering met tevens dank aan de gastheer en zijn prachtige locatie. 

Notulist:

Theo Boumans