Erfgoed Bossem

Eten bij Erfgoed Bossem

In dit artikel recenseren twee leden een diner bij het restaurant Erfgoed Bossem. Hier serveren ze het vlees van brandrode runderen en de focus ligt op duurzaam en lokaal eten. 

Bij erfgoed Bossem hebben ze naast brandrode runderen een keuken met principes die de reis naar Lattrop al de moeite waard maken. Deze principes zijn:‘Think global, eat local’ en ‘no waste’. Het eerste beperkt de keuken door vooral lokale seizoensproducten te gebruiken, of het maakt deze juist creatief. Dat gaan wij dus testen. Het ‘no waste’ principe betekent een kleine beperking voor de gasten, het verzoek is namelijk uiterlijk om 14:00 uur op de dag dat je wilt aanschuiven voor het diner te reserveren. Goed te doen voor de meeste mensen met een agenda. 

Het eerste wat ons opvalt is de mix en match inrichting waar we ambivalent over zijn, een beetje druk en niet helemaal onze smaak, maar tegelijkertijd voelden we ons helemaal thuis. De sfeer is rustig en gezellig. De bediening is super vriendelijk, wel erg jong en weet niet precies wat het is wat we eten, maar compenseert dit ruimschoots met behulpzaamheid. 

Het vier gangen diner

We starten in een soort hoekbank met een drankje en een kleine amuse, die verrukkelijk smaakt. Het is rammenas met groene kruiden crème en krokant van aardappel en venkel. Dit maakt een verrassende combinatie, die licht pittig en fris is; precies wat een amuse moet zijn.

Afbeelding met voedsel, bord, tafel, Fastfood

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voor de vier gangen van het menu van de dag gaan we daarna verwachtingsvol aan een hoge tafel zitten. Hier starten we met een interessante keuze: een voorgerecht met tartaar van makreel met daarbij een klein beetje heerlijke kimchi. Fusion dus, heel mooi opgemaakt en erg lekker.  Van de makreel moet je wel houden, want de smaak is vrij sterk.

Afbeelding met voedsel, bord, Keuken, Fastfood

Automatisch gegenereerde beschrijving

De volgende gang bestond uit een terrine van gedroogd rundvlees met asperge en een kwarteleitje, mooi bij elkaar gehouden als een stukje sushi. Smakelijk, maar een tikkeltje saai, zeker na het voorgaande gerecht, de smaakvolle tartaar van makreel.

Afbeelding met bord, voedsel, gerecht, Keuken

Automatisch gegenereerde beschrijving

Dan het hoofdgerecht. Dit wil nog weleens het saaiste onderdeel van een menu zijn, maar dat was het in dit geval absoluut niet. We kregen een heerlijk malse biefstuk (van het brandrode rund natuurlijk) met wat verse en precies goed bereide groente. Ook hier kwamen de asperges terug, naast biet en wortel. Daarbij kregen we heerlijke parelgort en een fantastische jus van miso die zo lekker was dat de borden bijna schoon terug naar de keuken gingen. Het ‘no waste’ principe hebben we eer aan gedaan. 

Afbeelding met voedsel, bord, rundvlees, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het leek niet mogelijk dit te overtreffen, maar het nagerecht kon als slotstuk de ervaring van het hoofdgerecht minstens evenaren. Met biet (naast bloedsinaasappel en granaatappel) in de hoofdrol. Niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt voor een nagerecht, maar dat zouden we misschien vaker wel moeten doen. Een fantastische combinatie van smaken en textuur en prachtig om te zien. Een beetje merengue, een heerlijke mousse, ijs, coulis en saus. Niet te zoet, fris en fruitig, met de aardse smaak van biet. Wij komen er graag nog een keer voor terug!

Afbeelding met bord, Plat bord, overdekt, nagerecht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Al met al was het een groot succes om te eten bij Erfgoed Bossem, waarbij het vlees van het brandrode rund zeker tot zijn recht kwam.

En nog een tip: het is mogelijk om bij Erfgoed Bossem te overnachten, de volgende ochtend krijg je een heerlijk ontbijt om het weekend compleet te maken. 

Recensie door Renske Wichers en Patrick Maassen